Alapanyagok kiválasztása, tervezés
Ezek az akciós újságok hétről-hétre számos kedvezményes ajánlattal szolgálnak, az aktuális szezonhoz igazodva, így a karácsonyi menüsorhoz ihletet meríthetünk akár a Coop akciós újság lapozható, online verziójú kiadványból vagy a Metro akciós újság online formában megtekinthető változatából.
A tervezés minden esetben a lista összeállításával kezdődik, amely tartalmazza, a karácsonyi menüsor alapanyagait. Ha a takarékosság az elsődleges szempont, az olyan exkluzív alapanyagokat, mint a libamáj, idén jobb ha kihagyjuk, illetve ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor érdemes az akciós árut keresni a a Kaufino.com portálon vagy a hozzá hasonló MrOferto gyűjtőportálon elérhető Coop akciós újságban, Lidl újságban vagy az aktuális Metro akciós újság lapozható, online kiadványban.
Némi fantáziával az olyan szerényebb alapanyagokból is pazar sülteket készíthetünk, mint a csirke vagy a pulyka, egyáltalán nem szükséges mindenáron ragaszkodni a kacsához vagy a libához. Ha pedig halételről van szó, szintén érdemes követni az aktuális akciókat, hiszen összességében sokat spórolhatunk a Kaufino.com gyűjtőportálon is megtekinthető, közkedvelt áruházak akciós újságai révén.
Vásároljunk célirányosan!
Az ünnepek közeledtével az üzletek polcain rengeteg különleges, ínyenc terméket találunk, amelyeknek könnyen elcsábulhatunk még akkor is, ha valójában nincs rájuk szükségünk, ráadásul ezek a termékek ünnepi “köntösüknek” köszönhetően sokszor elég borsos árral rendelkeznek. Ha már időt és energiát áldoztunk a bevásárlólistánk összeállítására a Coop akciós újságból vagy a Metro akciós újság online kiadványból ihletet merítve, mindenképpen ragaszkodjunk a listán szereplő termékekhez, és csak azokat az élelmiszereket helyezzük a kosarunkba, amelyekre a karácsonyi menü elkészítéséhez valóban szükségünk van. Ezáltal elkerülhetjük a kellemetlen meglepetést a fizetés során, és akár előre ki is számolhatjuk, megközelítőleg mennyit fogunk fizetni a bevásárlásért.
Ha több fogás, akkor kisebb mennyiség
A karácsonyi menü sok tekintetben eltér a hétköznapi vacsorától vagy ebédtől, hiszen általában jóval több fogásból áll. Ha az idei karácsonyi menüt a spórolás jegyében szeretnénk elkészíteni, két választási lehetőségünk van: csökkentjük a fogások számát vagy pedig csökkentjük az étel mennyiségét. Azonban lássuk be: a karácsonyi menü épp attól egyedi és különleges, hogy nem a szokásos leves-főétel-desszert felállás a jellemző rá, hanem többfajta előétel és főétel is szerepel benne.
Ha a hagyományos többfogásos ünnepi menü mellett döntünk, bizonyos mértékben azért ebben az esetben is érdemes kortáltozni a fogásokat számát, hiszen összességében így jóval kevesebb fajta alapanyagot kell majd beszereznünk. Ezzel pedig nem csupán pénzt takaríthatunk meg, hanem sok időt is megspórolhatunk, hiszen kevesebb alapanyag beszerzése kevésbé időigényes. A Kaufino.com portálon összegyűjtött Coop akciós újságban vagy a Metro akciós újság lapozható, online kiadványban számos kedvező ajánlatot találunk az ünnepi időszakban, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a takerékoskodásban.
A másik fontos tényező a mennyiség. Az ünnepi menüsor elkészítésénél sokan abban a hibába esnek, hogy óriási mennyiségeket készítenek, amely a legtöbb esetben bizony nem fogy el, s végül a kukában landol. Ha a takarékosságé idén a főszerep, mindenképpen érdemes azt átgondolni, hány fogást készítünk, pontosan hány fő részére. Ennek tükrében megközelítőleg be tudjuk tájolni, hogy az ünnepi menüsorhoz szükséges alapanyagokból mekkora mennyiséget kell beszereznünk. Ha több fogást készítünk, ebben az esetben bőségesen elegendő, ha szokásos mennyiségek felével számolunk. A kisebb étel mennyiség kevesebb kiadással jár, amit biztosan mindannyiunk pénztárcája meghálál idén.